Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Collectie archeologie

De collectie archeologie is de oudste collectie binnen het Drents Museum, dat in 1854 als een ‘Museum van Oudheden’ werd opgericht. De objecten in deze collectie vertellen verhalen over mensen in het verleden, over hun dagelijks leven en religie, hun relatie met elkaar en het landschap. Met die verhalen kunnen we niet alleen het verre verleden leren begrijpen, maar ook onze plaats in de huidige maatschappij en de toekomst.
 

Archeologische topcollectie

In 1854, toen het Provinciaal Museum van Oudheden werd opgericht in het Provinciehuis aan de Brink in Assen, paste de collectie archeologie nog in één kast. Inmiddels is de collectie archeologie van het Drents Museum in omvang en kwaliteit een van de belangrijkste in Noordwest-Europa.

De collectie bevat indrukwekkende mammoetbotten, unieke Neanderthalervondsten, objecten uit hunebedden en grafheuvels, gebruiksvoorwerpen en cultusobjecten van steen, vuursteen, metaal en hout, textiel, muntvondsten, sieraden en de grootste collectie veenlijken ter wereld.

Wat onze collectie zo bijzonder maakt, zijn vooral de vele objecten van organisch materiaal uit de steentijd, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Dat zijn bijvoorbeeld de oudste boot ter wereld uit Pesse, de oudste houten wielen van West Europa en veenlijken als het meisje van Yde.
 

Blik op Drenthe en de wereld

De unieke collectie archeologie in het Drents Museum laat je kennis maken met Drenten uit allerlei periodes, echte mensen zoals jij en ik die verbazingwekkend veel op ons lijken. Door hun unieke en toch ook universele verhalen, geeft de collectie archeologie je niet alleen een blik op Drenthe, maar ook op de wereld.

Hieronder een aantal voorbeelden van de verhalen die onze collectie archeologie vertelt. Van de diepe prehistorie tot het heden!

  • Steentijdvondsten zoals de vuistbijl van Anderen, uit de tijd dat er Neanderthalers in Drenthe verbleven (c. 130.000- 35.000 v.Chr.) tonen hoe deze mensen toen in Drenthe overleefden.
  • Vondsten uit de Drentse hunebedden (3500-3300 v.Chr.), waaronder het mooie trechterbekeraardewerk, geven inzicht in het leven van de eerste boeren tijdens het Neolithicum (c. 5400-2100 v. Chr.).
  • Prachtige grafgiften uit de grafheuvel in Drouwen vertellen ons over Bronstijdidealen (c. 2000-800 v.Chr.)
  • Vele veenvondsten uit de IJzertijd geven inzicht in de prehistorische geloofswereld (c. 750-12 v.Chr.).
  • De Goudschatten van Beilen, Zeegse en Nietap uit de Romeinse tijd (12 v.Chr.-450 na Chr.) en de rijke uitdossing van de vroegmiddeleeuwse prinses van Zweeloo laten zien dat mensen in Drenthe ook ver buiten de regio contacten hadden.
  • Verschillende middeleeuwse objecten in de collectie (c. 450-1500 na Chr.) vertellen over de strijd tussen de bisschop van Utrecht en de burggraaf van Coevorden, en geven inzicht in het dagelijks leven.

 

Archeologie tentoonstellingen

Deze en andere topstukken uit de collectie archeologie zijn meestal te zien in onze vaste opstelling in de afdeling archeologie van het museum. Ook zijn objecten uit onze collectie regelmatig onderdeel van tijdelijke of reizende tentoonstellingen, zowel binnen het museum als daarbuiten.

Hieronder een aantal voorbeelden van recente tijdelijke tentoonstellingen:

Tijdelijk niet te zien

De afdeling archeologie momenteel niet te zien in verband met de herinrichting van het museum.