Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open op maandag 1 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Hoofdsponsor

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is een olie- en gasproducent uit Nederland, opgericht in 1947. De NAM produceert vooral gas uit kleine gasvelden, zowel op het land als op de Noordzee. Het bedrijf is stevig geworteld in de provincie Drenthe. Haar wortels liggen van origine in Zuidoost- Drenthe door de vondst van aardolie in Schoonebeek en later gas in Coevorden. Gas en olie zorgden de afgelopen decennia voor onze algemene Nederlandse welvaart. Op dit moment produceert de NAM nog steeds ongeveer 30% van de gasvraag in Nederland. Daarnaast is de NAM een van de grootste werkgevers in Drenthe. Het hoofdkantoor bevindt zich in de provinciehoofdstad, Assen. De NAM heeft 2 aandeelhouders, beide voor 50% van het bedrijf: Shell en ExxonMobil.

Sinds 1975 ondersteunt de NAM het Drents Museum. Met de bijdragen kon het museum de afgelopen decennia meerdere educatieve projecten en grote internationale tentoonstellingen realiseren. Een recent voorbeeld daarvan is Viva la Frida! in 2021/2022, waarbij een aantal inclusieve programma’s mogelijk gemaakt werden.

De NAM ondersteunt de tentoonstelling Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe (te zien vanaf 11 september 2023) met een financiële bijdrage. Ook draagt de NAM bij aan een meer toegankelijke hoofdentree van het Drents Museum.

 

Statement relatie Drents Museum en NAM 

Er zijn soms kritische geluiden te horen over de relatie van het Drents Museum en de NAM. Actiegroepen eisen dat het Drents Museum de banden met de NAM verbreekt, omdat er volgens hen sprake is van ‘green washing’. Beëindiging van sponsoring door energiebedrijven die nog met fossiele brandstoffen werken is volgens deze actiegroepen belangrijk. Zij zijn van mening dat het museum dit verlies van inkomsten moet accepteren.

Net als iedereen maakt het Drents Museum zich zorgen om het klimaat. Het heeft daarbij dezelfde doelen als klimaatactivisten, namelijk: een leefbare planeet voor nu en voor onze kinderen. De roep om ander beleid en gedragsveranderingen laat ons niet koud.
Zowel op persoonlijk als museaal vlak nemen wij dit mee in onze strategische visie en tijdens gesprekken met stakeholders.

In de overgang naar een fossielvrije wereld speelt de NAM een belangrijke rol door haar inzet van kennis en kunde voor de energietransitie. Niet alleen in de zoektocht naar duurzame, alternatieve energiebronnen, maar ook in nieuwe manieren van transport en de opslag daarvan. De verbinding tussen oud en nieuw is daarbij een belangrijke insteek.  

Ook het Drents Museum verbindt oud en nieuw: niet alleen in zijn gebouwencomplex, maar zeker ook in de programmering van oude (internationale) kunstobjecten naar nieuwe kunstvormen. 

De NAM is daarbij de afgelopen decennia een trouwe, gewaardeerde partner en onmisbare steun geweest. Het museum is blij dat een klein deel van de opbrengsten van aardgas- en oliebaten terug kan vloeien naar het noorden van het land door de ondersteuning van publieke activiteiten in de culturele sector. Het Drents Museum houdt daarom de banden met de NAM graag aan.