Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Moluks erfgoed in huis

 
Helaas is het niet meer mogelijk om je voor deze activiteit aan te melden
 

In de schijnwerper!

Veel Molukkers zullen het herkennen: een gesloten koffer, multomap of verhuisdoos op zolder gevuld met documenten en voorwerpen. Deze spullen dragen vaak persoonlijke verhalen met zich mee en kunnen waardevolle informatie bieden over de gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis. Helaas zijn deze verhalen nog niet altijd bekend. Daar willen wij verandering in brengen. Dus heb jij voorwerpen en documenten waar wij van kunnen leren? Dan nodigen wij jou van harte uit om langs te komen. 

Op 5 september staan medewerkers van vier organisaties (Aan de Andere Kant, Drents Archief, Drents Museum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork) klaar om voorwerpen, documenten, foto’s, filmmateriaal en verhalen te bestuderen. Samen met jou wisselen we kennis uit en bespreken we de persoonlijke en maatschappelijke waarde van jouw voorwerp of verhaal. Ook wanneer je een voorwerp meeneemt waar je niets van weet, willen we je helpen meer informatie te verkrijgen.  

Daarnaast gaan we in gesprek over hoe we erfgoed het beste kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Of het nou een archiefstuk, voorwerp, verhaal of recept betreft: jouw inzichten en ideeën zijn essentieel bij het doorgeven van erfgoed. Mogelijk kunnen we jouw inbreng digitaliseren of toevoegen aan een online archief, zoals Het Geheugen van Drenthe (geheugenvandrenthe.nl). 

Tijdens In de Schijnwerper! geven onze experts advies over de beste bewaarmethoden voor jouw voorwerp of document. Zo willen we ervoor zorgen dat Moluks erfgoed goed bewaard blijft. Indien gewenst is een overdracht van jouw inbreng aan een instelling bespreekbaar.  

Menyala  
Aanleiding van deze activiteit is de tentoonstelling Menyala – de buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. In deze expositie presenteren we maar liefst honderd voorwerpen uit de rijke Molukse geschiedenis. Deze unieke collectie is verzameld door zeven gepassioneerde Molukse jongeren en komt voornamelijk uit Molukse gezinnen. Tijdens deze zoektocht ontdekten de jongeren spullen die op het eerste gezicht soms onbelangrijk lijken, maar van grote waarde zijn. Voorbeelden zijn: een stoel met het opschrift 'Rijks Eigendom', een Puch-brommer, een asbak van Wilco Conservenfabriek en een sporttas van FC Amboina. Elk object vertelt zijn eigen fascinerende verhaal. 

"Veel mensen die we als groep hebben gesproken, hadden aanvankelijk niet het gevoel dat hun verhaal bijzonder was. Totdat ze het begonnen te vertellen" aldus Demi Terinathe, lid van de werkgroep Menyala

Praat mee! 
Er zijn nog talloze onbekende verhalen en voorwerpen die ons begrip van deze gezamenlijke geschiedenis verrijken. De medewerkers van de verschillende organisaties nemen plaats aan tafels in de Opkamer van het museum. Elke tafel heeft een eigen expertise. Na het gesprek is er de mogelijkheid om de tentoonstelling Menyala te bezoeken.  

Nb. Biologische objecten, zoals bloemen en voedsel zijn verboden in het museum. Wanneer een object kwetsbaar, te groot of van biologisch materiaal is vragen we u een foto mee te nemen.  

Praktische informatie

Helaas is het niet meer mogelijk om je voor deze activiteit aan te melden
Wanneer:  Dinsdag 5 september 2023
Voor wie:  Iedereen
Waar:  Opkamer, Drents Museum
Tijd:  15.00 tot 17.30 uur
Prijs:  Gratis na aanmelden
Aanmelden:   Stuur je naam, inbreng en aantal  personen (max. 2 per aanmelding)  naar  educatie@drentsmuseum.nl

Deelnemende organisaties

Aan de Andere kant - Immaterieel erfgoed (verhalen, recepten, tradities en gebruiken)

Drents Archief - Documenten

Drents Museum - Voorwerpen en verhalen met betrekking tot Drenthe, Nederland en de Molukken

Herinneringscentrum Kamp Westerbork - Voorwerpen en verhalen met betrekking tot Kamp Schattenberg